PERSBERICHT ‘BiG Grid and beyond’ – nationale e-Infrastructuur voor de wetenschap

Amsterdam, 20 september 2012 – Op 26 september organiseert het project BiG Grid in de Beurs van Berlage in Amsterdam de bijeenkomst ‘BiG Grid and beyond’. Tijdens deze dag vertellen gebruikers over hun ervaringen met de e-Infrastructuur en de ondersteuning. Ook blikken zij vooruit op de toekomst. In het middagprogramma geven Amandus Lundqvist, voorzitter van SURF en Jos Engelen, voorzitter van NWO, hun visie op het belang van deze infrastructuur voor Nederland.

Het project BiG Grid is zes jaar geleden gestart. Sindsdien is een geavanceerde computing- en data-infrastructuur opgebouwd voor de ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek in Nederland. In de loop van het project is de infrastructuur uitgebreid met een High Performance Cloud-faciliteit en een Hadoop-cluster. Wetenschappers maken intensief gebruik van de gerealiseerde e-Infrastructuur; inmiddels zijn meer dan honderd aanvragen gehonoreerd.
 
Vanaf 2013 worden de opgebouwde faciliteiten en expertise van het project BiG Grid geïntegreerd in de door SURF gecoördineerde nationale e-Infrastructuur, die deel uitmaakt van de Nationale Roadmap voor Grote Onderzoeksfaciliteiten.

Jaap van den Herik, voorzitter van de BiG Grid-directie: "We zijn trots op de resultaten van het project. Dit is mede te danken aan de goede samenwerking met SARA. Een hoogtepunt was zonder meer de erkenning door de directeur van CERN van het belang van deze infrastructuur voor de ontdekking van het Higgs-deeltje begin juli. We zijn zeer verheugd dat SURF zorgt voor de continuering van de activiteiten."

----

Over BiG Grid

Het BiG Grid-project realiseert een computing- en dataopslag-infrastructuur voor wetenschappelijk onderzoek. BiG Grid biedt de mogelijkheid om de toenemende hoeveelheid onderzoeksgegevens te ontsluiten en te verwerken.

BiG Grid is een samenwerkingsverband tussen NCF, Nikhef en NBIC. De centrale faciliteiten zijn gevestigd bij kernpartners: SARA, Nikhef, Philips Research en Rijksuniversiteit Groningen. Zie ook www.biggrid.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mieke van den Berg, communicatieadviseur BiG Grid, tel. 06-51899275, e-mail: mvandenberg@biggrid.nl.

Persbericht

Programma BiG Grid and beyond

Registratie